Започнаха тестове на хибриден "Додж Рам"

 

Тестове в реални условия на хибридна версия на популярния пикап "Додж Рам" започнаха в град Юма, щата Аризона. Там ще бъдат доставени 10 автомобила, като проектът е съвместен между Крайслер и министерството на енергетиката на САЩ.


Общо 140 хибридни пикапа ще бъдат дадени за ползване от държавни и общински служби в цялата страна, за да се провери тяхната пригодност за ежедневна употреба. Плановете са тестовете да продължат три години.


За този период се очаква пикапите да навъртят общо около 7 милиона мили (над 11 млн. километра). Това трябва да даде достатъчно данни за разхода на гориво, вредните емисии, възможността за използване на колите в различни метеорологични условия и друга полезна информация. Всички събрани показатели ще се изпращат от самите автомобили автоматично в централата на "Крайслер" в Мичиган.




Типично по американски пикапите ще предлагат сериозна мощност, осигурявана от 5.7-литров, осемцилиндров бензинов мотор с мощност 345 конски сили и електродвигател. Сумарната мощност на "Додж Рам плъг ин хибрид" е 399 к.с.


Само на батерии, които се зареждат от електрическата инсталация, пикапите могат да изминат до 50 мили (малко над 80 километра). Очакванията са при това положение средният разход на гориво да е около 7.3 л/100 км.


При изтощаването на батериите, когато колата се движи само от бензиновия агрегат, консумацията ще е 10.7 л/100 км. С напълно заредени акумулатори и пълен резервоар хибридният пикап ще може да измине между 1000 и 1100 километра.