Четвъртък, 26 Май 2011 17:00

И Hyundai планира зареждаем хибрид – за 2013 г.

От
Hyundai Blue-Will Plugi-in hybrid concept

Южнокорейският авто гранд Hyundai преследва Toyota в хибридно направление от доста време, засега основно със своя Sonata Hybrid, но определено смята да разшири нещата в тази посока, с намерение да се намести по-трайно на пазара на зареждаеми електромобили, твърдят от компанията.

В разговор с репортер на Reuters, вътрешен човек е споделил, че "планираме да пуснем зареждаем хибрид в сегмента на Prius през 2013 г..."

На този етап няма повече информация, но има вероятност колата да е базирана на Hyundai Blue-Will концепцията, която беше показана по време на автошоуто в Детройт през 2010 г.

Макар че производственият модел без съмнения ще загуби част от плавните линии и невероятното излъчване на Blue-Will, най-вероятно паралелното хибридно задвижване ще остане, позволявайки на колата да се движи в електрически, бензинов или смесен режим.

Колкото то пробег и мощност, Hyundai ще трябва да добави достатъчни клетки в батерията и 100 кВ мотор на Blue-Will, за да може колата да изминава по 50 км в електрически режим и съответно да бъде истински конкурент на други зареждаеми хибриди.

За разлика от първите публикации, които предполагаха, че такава кола може да стигне до пазара в САЩ през 2012 г., сега очевидно Hyundai изтегля старта с година, давайки си допълнително време за разработка на зареждаем хибрид, който наистина ще може да се мери с електромобили с удължен пробег като Chevrolet Volt 2011 и със зареждаемия хибрид Toyota Prius 2012.

[Източник: Reuters]

Прочетено 1906 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:43
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.